De carbon foot print (CFP) of CO2-voetafdruk geeft de impact weer op de klimaatverandering van een bepaald product / bedrijf / activiteit. Het geeft het totaal aan broeikasgasemissies weer (koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en stikstofdioxide (N2O)), die hierbij vrijkomen, uitgedrukt als kg of ton CO2-equivalenten.
BFA’s werkgroep CFP heeft meegewerkt aan een gemeenschappelijk protocol om de CFP van mengvoeders te evalueren. Zo werd een databank uitgewerkt waarin de CFP van de verschillende grondstoffen voor mengvoeder beschreven staat. In afwachting van een internationaal protocol, wordt de tool van BLONK ter beschikking gesteld van onze leden (lees hierover meer onder FeedPrintTool).
FEFAC en de American Feed Industry Association (AFIA) richtten in 2011 een consortium op voor een nauwere samenwerking in initiatieven rond CFP. Ook van dit consortium maakt BFA deel uit. Samen met de International Feed Industry Federation (IFIF), heeft dit consortium zich aangesloten aan het UN FAO project dat niet alleen bezig is met het monitoren van de milieuprestatie van de veehouderij en zijn keten, maar eveneens een uniforme manier tracht te ontwikkelen voor het berekenen van de CFP van de mengvoederproductie. Het project hoopt in 2013 zijn eerste versie van de voeder LCA (life cycle analysis) aanbevelingen en richtlijnen te kunnen publiceren en de database van de GHG-emissies van de belangrijkste voedergrondstoffen uit te brengen.
BFA streeft echter naar de ontwikkeling van één gemeenschappelijke methode voor het berekenen van CFP. Binnen FEFAC (de Europese mengvoederfederatie) wordt hier eveneens voor geopteerd en zo sloot BFA zich aan bij de task force ‘sustainability’ van FEFAC, die o.a. meewerkt aan de uitwerking van de gids Product Environmental Footprint (PEF) en aan het opstellen van een database die de GHG-emissies (GreenHouse Gas, of broeikasgas) van de meest gebruikte grondstoffen in de mengvoederindustrie oplijst.
De gids PEF is een onderdeel van een project, opgericht op initiatief van de Europese commissie, ter ontwikkeling van een methodologie voor het berekenen van de ecologische voetafdruk van een product of een bedrijf. Deze gids beschrijft een methode voor het modelleren van ecologische impacts van materiaal- en energiestromen, van emissies en van afvalstromen tijdens het productieproces van een bepaald product. Half 2018 werd zowel de database als de berekeningsmethode gepubliceerd. De methode kan geraadpleegd worden via de link http://fefacfeedpefcr.eu/#p=1. De database staat vermeld op de website van DG ENVI (http://ec.europa.eu/environment/eussd/smgp/PEFCR_OEFSR_en.htm).
Eind 2015 werd het Global Feed LCA Institute, of kortweg GFLI, opgericht door de Europese, Amerikaanse, Canadese en wereldfederatie van de mengvoedersector. Samen wensen ze eveneens een database uit te werken. Deze database zal echter uitgebreider zijn dan de Europese en hoort wereldwijd de referentie te worden voor de mengvoederindustrie. Daarnaast beoogt men ook om de mondiale database regelmatig aan te vullen en te actualiseren, dit in tegenstelling tot de Europese welke een statisch gegeven is.